WWDC 2011: iOS 5 krijgt nieuw notificatiesysteem en Twitter-integratie

Apple heeft op de WWDC nieuwe functies van iOS 5 aangekondigd. Er komen nieuwe notificaties, een eigen berichtendienst, vergaande Twitter-integratie, een newsstand met kranten en tijdschriften en draadloos synchen met PC Free.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

ios 5
Apple heeft vanavond tijdens de WWDC-keynote nieuwe functies voor iOS 5 aangekondigd. Scott Forstall, senior vice-president iOS Software, liet weten dat er meer dan 200 nieuwe functies in iOS 5 zitten. In de presentatie werden de 10 belangrijkste genoemd, te beginnen met notificaties en een lockscreen waarop meer informatie te zien is.

1. Notificaties

icon_notificationDe eerste grote vernieuwing: een verbeterd systeem voor notificaties. Er zijn meer dan 100 miljard notificaties verstuurd naar gebruikers, maar ze vinden de pop-ups die ze in iOS 4.x krijgen nogal opdringerig. Apple heeft daarom voor iOS 5 iets nieuws bedacht: het Notification Center. Notificaties worden zichtbaar wanneer je met je vinger omlaag swipet, bovenaan het scherm. Deze notificaties doen denken aan de manier waarop het in Android geregeld is, maar ze doen ook denken aan MobileNotifier, zoals Peter Hajas had ontwikkeld. Elke app die notificaties kan sturen, kan hier zichtbaar worden. Ook weerbericht en aandelenkoersen zijn erin opgenomen, waarbij Apple heeft gezorgd voor mooie animaties.

Je kunt het gedrag van bepaalde app-alerts aanpassen, zodat je bijvoorbeeld geen waarschuwingen krijgt bij Facebook en SMS.

2. Newsstand

icon_newsstandMet Newsstand introduceert Apple een eigen kranten- en tijdschriftenkiosk. Alle tijdschriften zijn op één plek bij elkaar te vinden en de app ondersteunt ook downloaden als achtergrondproces. Is er een nieuw nummer beschikbaar, dan staat die al klaar, zodra je je iPad oppakt, zodat je het offline kunt lezen. Tijdschriften zoals National Geographic zijn aanwezig. Natuurlijk kun je bij al deze tijdschriften ook een abonnement nemen. Er is bovendien een aparte App Store-sectie voor kranten en tijdschriften verschenen.

3. Twitter-integratie

icon_twitterApple heeft Twitter geïntegreerd in de meeste apps, zoals Camera en Foto’s. Je kunt nu vanuit de gallery meteen een foto naar Twitter sturen. Apple heeft gekozen voor single sign-on: eenmaal inloggen is voldoende om vanuit elke app te kunnen twitteren. Via de algemene instellingen van de iPhone kun je inloggen bij Twitter om al deze diensten te benaderen. Natuurlijk kun je ook twitteren vanuit Safari, vanuit video’s in YouTube of vanuit Google Kaarten (Google Maps). Integratie met het adresboek is er ook: je kunt automatisch foto’s uit Twitter-profielen importeren in je adresboek.

4. Safari

icon_safariSafari is volgens Apple de beste mobiele browser en bovendien de meest populaire. 64% van het mobiele browsergebruik vindt plaats in Safari, terwijl Android maar op 27 procent ligt. Er komt een nieuwe Safari Reader-knop in de adresbalk, net als bij Safari op de desktop. Deze geeft de pagina een nieuwe layout, zodat het makkelijker te lezen is op de iPhone en iPad. Je kunt ook de complete inhoud van een webpagina e-mailen, inclusief link. De functies zijn te gebruiken op de iPhone en iPad.
Een andere nieuwe functie in Safari is Reading List. Deze stelt je in staat om artikelen op een later moment te lezen, vergelijkbaar met Read It Later. Je kunt deze bewaarde artikelen synchroniseren tussen meerdere iOS-apparaten en Mac OS X-browser, dus tussen iPhone, iPad en Mac bijvoorbeeld. Tijdens de demo werd ook getoond dat Safari op de iPad tabbladen heeft gekregen.

5. Reminders

icon_remindersReminders is een nieuwe takenapp voor iOS. Je kunt er virtuele Post-its mee maken, zodat je geen rondslingerende blaadjes papier meer op je bureau hebt. Je telefoon herinnert je eraan dat je iets moet doen. Je kunt herinneringen en locaties toewijzen aan verschillende notities en krijgt een waarschuwingen wanneer je ergens arriveert of weggaat. Alle notities zijn locatie-bewust.

6. Camera

icon_cameraDe iPhone heeft misschien wel een van de beste camera’s voor mobiele telefoons. Populair is ‘ie in ieder geval, want in Flickr is de iPhone al een tijdlang de meest populaire telefooncamera. Om sneller de camera te kunnens tarten is er nu een camera-shortcut op het lockscreen te vinden. Deze bevindt zich rechts van de swipe-to-unlock-balk. Je hoeft er geen pincode voor in te voeren, maar je krijgt via deze knop ook alleen toegang tot de camerafunctie. Andere apps blijven onbereikbaar. Je kunt pinch-en-zoom doen. Houd je je vinger iets langer op de afbeelding, dan kun je autofocus en belichting vastzetten. Nadat je een foto hebt gemaakt kun je deze meteen op de iPhone bewerken. Er is gedacht aan rode ogen-bewerking, snelle optimalisatie en de mogelijkheid om bij te snijden.

7. Mail

Mail is een van de meestgebruikte apps op de iPhone. Apple gaat het nog beter maken: zoeken werkt nu in het gehele bericht, niet alleen in het onderwerp. De app krijgt ook rich-text formatting, ondersteuning voor inspringing, versleepbare adressen en het markeren van berichten met een vlaggetje. Er komt ook betere ondersteuning voor bedrijven, met S/MIME-ondersteuning voor betere encryptie. Het woordenboek is nu systeembreed te gebruiken, zodat je de spelling kan controleren in elke app. Apple heeft een nieuwe variant op het toetsenbord ingevoerd, die in tweeën is gesplitst zodat je op de iPad slechts twee duimen nodig hebt.

8. PC Free

icon_pcfreeJe hebt geen pc meer nodig om een iPhone of iPad te installeren of te gebruiken. PC Free noemt Apple de optie om de apparaten te gebruiken zonder een pc of Mac aan de telefoon of tablet te hangen. Je kan het apparaat instellen en installeren op de telefoon zelf. Software-updates zijn aansluitend over the air.
Je hoeft niet meer op een computer in te loggen om het systeem bij te werken. Apple vroeg zich af: “Wat zijn de redenen om terug naar een pc te gaan? Waar wordt de pc nog voor gebruikt? We hebben fotobewerking, het aanmaken en instellen van mailboxen in iOS 5 zelf geregeld. Zo heb je geen pc meer nodig.

9. Game Center

Er zijn maar liefst 50 miljoen Game Center- gebruikers. Xbox Live heeft er in 8 jaar 30 miljoen verzameld.
In Game Center kun je nu foto’s van jezelf en vrienden zien. Vrienden van vrienden zijn te bekijken en het systeem raadt je vrienden aan die dicht in je straatje liggen. Op diezelfde manier worden ook games aangeraden – en die zijn nu ook vanuit Game Center te downloaden. Een andere mogelijkheid is dat je je eigen achievements nu rechtstreeks tegenover die van vrienden kan zetten – net zoals op het voorbeel met 30 miljoen gebruikers.
Turn-based games worden nu rechtstreeks vanuit Game Center geregeld. Game Center geeft dus zelf meldingen door wanneer iemand weer aan de beurt is.

10. iMessage

icon_imessageApple gaat WhatsApp en misschien ook wel de BlackBerry Messenger overbodig maken met iMessage. Het wordt een nieuwe dienst, die op alle iOS 5-toestellen werkt, zowel iPhone, iPad als iPod touch. Met iMessage kun je foto’s, teksten, video’s en contactgegevens versturen. Je krijgt een ontvangstbevestiging en optioneel een leesbevestiging. Ook kun je zien of iemand aan het typen is. De berichten worden gepusht naar al je apparaten, zodat je verder kunt kletsen op het apparaat dat je op een bepaald moment in de hand hebt. iMessage werkt via 3G en Wi-Fi. Alle berichten zijn voorzien van encryptie. Je kunt een spelletje spelen, even een bericht bekijken en meteen weer teruggaan.

Conclusie

Dit waren de 10 belangrijkste functies in iOS 5, die Apple de moeite waard vond om te noemen. Er komen in totaal 200 nieuwe functies, zoals AirPlay-mirroring, waarbij je het beeld van je iPad 2 draadloos op je TV-scherm kunt vertonen. Of Wi-Fi-synchronisatie met iTunes. Voordat je gaan synchroniseren wordt er een backup gemaakt. Nog iets anders: nieuwe multitasking-bewegingen zodat je kunt bladeren tussen apps. Nieuwe ontwikkeltools komen er ook.

De developerversie van iOS 5 is vanaf vandaag beschikbaar. De eerste betaversies circuleren al op internet. Maar pas vanaf het najaar zal iOS 5 officieel beschikbaar komen voor iedereen. Het is te installeren op de iPhone 3GS en iPhone 4, de iPad 1 en 2 en de derde/vierde generatie iPod touch.

Reacties: 55 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.